Yorokobi: Alles over onze shiba's

 

Karakter

 

De Shiba is een pittige, dicht bij de natuur staande, energieke hond van bescheiden formaat. Deze bescheidenheid blijft behouden tot zijn afmeting, want hij is een trotse, zelfbewuste hond die wel iets katachtig heeft. Hij is vrolijk en verzint graag spelletjes die hij eindeloos kan volhouden. Hij waakt met verve over uw eigendommen en slaat groot alarm als er iemand aan uw deur staat. Menig Shiba is terughoudend ten opzichte van vreemden, maar er zijn ook Shiba’s die behoorlijk vrij zijn ten opzichte van vreemden. Hij is zelfstandig van aard en niet honkvast. Waar u bij de aanschaf van een Shiba rekening mee dient te houden, is zijn vermogen tot uitbreken. De Shiba is in staat om over een hek van 1.80 meter te springen. Bovendien is hij razendsnel in het zich een weg naar buiten graven, wanneer u uw Shiba veel in uw tuin laat, is dit zeker iets om op bedacht te zijn. Wellicht kunt u een stuk voor hem afzetten waar hij naar hartenlust kan graven zonder uw borden of keurige gazon te ruïneren. 

Oorspronkelijk werd de Shiba gehouden als jachthond op vogels en klein wild. Het was echter een veelzijdig inzetbaar jachthondje dat ook wel gebruikt werd bij hertenjacht. Hij schijnt bovendien sporadisch te zijn ingezet bij de jacht op de beer. Hij jaagt voornamelijk op het oog. Om een goede jachthond te kunnen zijn in een bergachtig gebeid waar hij zelf vandaan kwam, moest hij een trefzekere stap hebben, wendbaar zijn en snel. Er zijn Shiba’s die in staat zijn om een (laagvliegende) vogel uit de lucht kunnen vangen. Veel Shiba’s gebruiken de ‘kattensprong’ om kleine knaagdieren te vangen. Ze wachten daarbij ineengedoken op het juiste moment en springen dan met hun voorpoten op hun slachtoffer. 

 

De Shiba is een actieve hond die tot op hoge leeftijd ‘jong’ blijft. Er is wel een enkeling bij de Shiba’s die ook pup gedragingen houdt die niet zo prettig zijn, zoals kauwen op alles wat hij tegenkomt. Toch zijn zij over het algemeen geen slopers. De Shiba is trouw aan zijn baas en diens gezin. Hij is zeer gehecht aan ‘zijn’ mensen. Het is voor iedere hond belangrijk dat hij goed gesocialiseerd wordt, maar voor de Shiba geld dit in extreme mate. Een Shiba die de eerste periode niet voldoende contact heeft gehad met mensen van divers uiterlijk, kan zeer terughoudend en zelfs bang worden voor vreemden.

De Shiba blaft over het algemeen niet zonder reden. Hij is een uitstekende waakhond die een naderende persoon of hond aankondigt. Veel Shiba’s horen zichzelf wel graag blaffen. Als hij aanslaat, dan zal ook iedereen het horen! Ze zijn instaat tot het uiten van de meest vreemdsoortige gilletjes en lijken hele gesprekken te voeren. Het gillen gebruiken ze vaak om van vervelende dingen af te komen, zoals het knippen van hun nagels. Als u dit gegil voor het eerst hoort, denk u waarschijnlijk dat uw hond op sterven na dood is. Het gaat door merg en been. Het is belangrijk dat u niet toegeeft aan dit protestgegil, want dan zal uw Shiba het steeds vaker gebruiken om zijn zin te krijgen.